باغبان باشی

باغبانی

خواص طبي فلفل قرمز


 


تهيه و تنظيم : دکتر سعيد اعلم رضائيه مرکز آموزشي درماني شهيد مطهري اورميه


شهر زيباي اروميه  براي چهار فصل  طبيعت ،  زيبائي و براي هر دل بينده  سوغاتي خاصي  به همراه داردکمتر کسي است که طعم خيار ، گوجه ، بادمجان و فلفل محلي و ساير ميوجات وسيفي جات  اروميه را خورده باشد و باز نيز هواي خوردنش را نکرده باشد.فلفل قرمز اروميه که به نام محلي گيجلر بيباره ناميده ميشود ، واقعا طعم مخصوص خود  را دارد. تندي بسيار خوشمزه اي دارد  و ازمنه  قديم به صور مختلف مورد استفاده اهالي و مسافران قرار گرفته است. و به عنوان يک چاشني مهم به همراه کباب و سرخ  کردني ها و در آبگوشت محلي مردمان اين ديار ديده مي شود وتقريبا در تمامي دنيا يافت مي شود.اطلاق نام گيجلر به اين ميوه يه نظر نگارنده احتمالا ناشي از کشت زياد اين محصول در روستاي گيجلر از توايع اروميه بوده و همچنين شايد به خاطر طعم ومزه نه شيرين و نه تند فلفل قرمز مي باشد.


فلفل قرمز ، براي اولين بار توسط سرخپوستان حوزه درياي کاراييب به خارج آمريکا معروفي شد. از آن زمان به بعد شهرت اين گياه فراگير شد. اسيد بيرنگ کپساسين به عنوان فعالترين عنصر موجود در فلفل قرمز، سبب کاهش ميزان کلسترول خون و کاهش شدت سيگنالهاي درد و همچنين سبب کاهش درجه حرارت بدن ميشود. لذا  يکي از دلايل اصلي تمايل مردم مناطق آب و هوايي گرم به مصرف زياد فلفل قرمز محسوب ميشود. کسپاسين  همچنين به بسياري از خواص درماني مکمل فلفل قرمزکمک مي کند : سيستم قلبي - عروقي را تحريک، سيستم هاضمه را تقويت، درد موجود روي پوست يا مفاصل بدن را تسکين مي بخشد، و به مثابه داروي ضد احتقاق و ضد باکتري نيز عمل مي کند.با کاهش کلسترول خون، باعث پايين آمدن فشارخون ميشود. اين گياه همچنين از انعقاد خون در رگهاي خوني جلوگيري مي کند، اين خواص فلفل قرمز به پيشگيري از بيماريهاي قلبي نظير آرترواسکلروز (سخت شدن رگها) کمک مي کند. هر چند فلفل سبب سوزش زبان ميشود، اما اين گياه واقعاً مسکني قوي است. اين گياه ابتدا سبب تحريک درد ميشود، اما سپس شدت علايم درد را در بدن کاهش مي دهد. اين حالت، آنرا براي افرادي که از درد مزمن رنج مي برند به طرز خاصي مؤثر کرده است. آنهايي که از زونا، درد ناشي از ديابت، درد پس از برداشتن پستان (ماستکتومي) و ساير دردهاي پس از عمل جراحي رنج مي برند، مي توانند به ويژه از چندين نوع فلفل يا انواع "کرمهاي کپساسين" که قابل دسترسي است، بهره ببرند. کپساسين موجود درفلفل نه تنها درد آرتروز و آرتريت روماتيسمي را تسکين مي دهد، شکل پماد آن  به کاهش التهاب کمک مي کند. فلفل با تحريک  و ترشح آنتي باکتريالها در  دستگاه گوارش  موثر روي هليکو باکتر پيلوري  بوده و از طرفي قدرت هضم دستگاه  گوارش را تقويت مي کند. خاصيت ضد باکتري فلفل همچنين از اسهال ناشي از عفونت رود ه اي جلوگيري مي کند. اين گياه به عنوان داروي ضد احتقان، سبب رقيق و نازک شدن خلط و خارج شدن آن از ريه ها ميشود. از آنجا که اين گياه بافت ريه را تقويت مي کند، در نتيجه براي آنهايي که مبتلا به آمفيزم هستند نيز مفيد است. محققان اورولوژي ايتاليائي درگزارشي از مضربودن فلفل قرمز تند براي غده  پروستات مردان خبر دادند. فلفل قرمز تند و روابط جنسي ناتمام مي توانند باعث ايجاد سرطان پروستات شوند . از طرفي فلفل قرمز تند باعث بازشدن عروق ا مي شود و به بهبود رابطه جنسي نيز کمک مي کند، اما همزمان باعث التهاب غده پروستات مي شود. اگر التهاب دائمي شود مي تواند باعث  ايجاد شرايط  پيش سرطاني شود و خطر بوجود آمدن تومور را بيشتر کند. . اگر از چربي پوست ، خواب ناقص و اضافه وزن خود ناراحت هستيد ، لطفا غذاي فلفل دار مصرف کنيد. خوردن مقداري غذاي سبک فلفل دار پيش از خواب باعث مي شود به آرامش دست يابيد.محققان دانشگاه پکن با نظارت پروفسور يانگ به اين نتيجه رسيدند غذاهاي داراي ادويه بويژه ادويه تند باعث مي شود انسان به خواب عميق برود. پروفسور يانگ گفت: خوردن فلفل قرمز ، خردل و غذاي داغ باعث  کاهش وزن مي شود.وي افزود: اين مواد شما را تشنه مي کنند و شما با نوشيدن مايعات مانع جذب کالري هاي اضافي به بدن تان مي شويد. اما تندترين فلفل قرمز جهان در " دورست " انگليس پرورش يافت وناگا دورست " نام دارد چنان تند است که هنگام شکستن آن براي خارج کردن دانه هايش براي کشت , بايد دستکش دست کرد و در هواي آزاد و در برابر باد شديد قرار گرفت  تا چشم را نسوزاند .بر اساس آزمايشگاه رفرانس امريکا شدت تندي فلفل ها در مقياسي به نام واحد " تندي اسکوويل " ارزيابي مي شود که بر اساس آن واحد تندي فلفل ناگا در آزمايشگاه هاي آمريکا 876 هزار تا 970 هزار ثبت شده است (تندي فلفل شيرين صفر است.( اين نوع فلفل که به همراه برچسب هشدار فروخته مي شود از گونه اي فلفل به دست آمده است که در اصل در بنگلادش پرورش مي يابد.


اشکال مصرفي



فلفل را مي توان با خوردن فلفل قرمز خام ،ترشي يا پخته شده( دلمه ،آبگوشت و کوفته) مصرف کرد. پودر فلفل قرمز خشک آرا به غذاي مختلف مي توان اضافه کرد، به چاي يا شير مخلوط کرد يا کپسول آنرا مصرف کرد. شکل کرم آن نيز براي استعمال موضعي موجود است .کرم کپساسين به عنوان يک مسکن موضعي  در ميالژيا و اسپاسم عضلاني (وقتي که روي پوست مصرف ميشود)، واقعا معجزه ضد درد دارد.فلفل قرمز یکی از گیاهان بسیار مفید با خواص درمانی است . فلفل قرمز را نباید با فلفل سیاه  یا سرکه و یا خرد ل که هر یک به نوعی در ردیف چاشنی های تند هستند اشتباه کرد ، زیرا اینها محرک هستند در صورتی که فلفل قرمز ارامبخش و مسکن است . مثلا گرد فلفل قرمز را براحتی می توان روی زخمهای باز یا کهنه گذارد و بسیار شفا بخش است و هیچ گونه تحریکی نمی کند . ولی فلفل سیاه و خردل و سرکه اگر روی زخم گذارده شد تحریک می کنند و خاصیت التیام زخم ندارند. ضماد فلفل قرمز برای تسکین درد روماتیسم و التهاب بسیار کمک می کند . در مصرف داخلی درعین حال که نیرو بخش است ضد اسپاسم نیز می باشد . برای کلیه طحال و لوزالمعده مفید است در موارد قفل شدن فک ها که در برخی موارد رخ میدهد اثر مفید دارد . در مورد یبوست گرد فلفل قرمز مفید است زیرا حرکت دودی روده ها را تحریک می کند . برای حصول این منظور هر روز به مقدار کم باید با غذا مصرف شود . در سرماخوردگی ها مصرف فلفل قرمز با دوز بالا اثر مفید و سریع دارد . منظور از دز بالا در حدود ۶۰۰ میلی گرم تا یک گرم است. بدیهی است دوز بالابرای اشخاص مختلف فرق می کند برخی بیشتر از دیگران احتیا ج دارند . برای تسکین سرفه های شدید بخصوص در مواردی که اخلاط زایدی در بیماری تنفسی هست فلفل قرمز در بیرون انداختن اخلاط بسیار کمک می کند و در نتیجه سرفه رفع می گردد.در موارد خونریزی های رحمی ، مخلوط با گل و برگ و پوست گیاه ( درخت موم ) برای قطع خونریزی بسیار موثر است. به صورت مشمع طبی فلفل قرمز برای رفع احتقانهای حاد در موارد بیماری های ذات الریه و ذات الجنب و سایر موارد مشابه اثر مفید دارد .فلفل قرمز بهترین محرک مفید و شفا بخش در موارد اسهال ساده و اسهال خونی می باشد .


نظری به نتا یج تحقیقات جدید علمی جهان : فلفل قرمز بهترین داروی ریه و خلط اور و قوی است وبرای پیش گیری و تسکین برونشیت مزمن و آمفیزما مفید است . ضد احتقان می باشد وبرای حل شدن لخته های خون کمک می کند ومسکن درد است. و با خوردن ان ایجاد لذت و نشاط می شود .  شواهد باستان شناسی نشان می‌دهد که انواع فلفل قرمز از ۷۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بخشی از رژیم غذایی ساکنان بومی آمریکا را تشکیل می‌داده. عده‌ای معتقدند که بومیان آمریکا بین ۲۵۰۰ تا ۳۴۰۰ سال پیش از میلاد این گیاهان را پرورش می‌دادند. فلفل قرمز از گذشته‌های دور در طب گیاهی به عنوان داروی ضدنفخ، محرک هاضمه و برای درمان قولنج، اسهال، تنگی نفس، ورم مفاصل و دندان درد و... استفاده می‌شد. امروزه معمولاً از میوه خوراکی فلفل قرمز برای تهیه انواع سس با طعم تند، چاشنی، پاپریکا، چیلی، تاباسکو و سایر فرآورده‌ها استفاده می‌شود.


نکات احتياطي


فلفل را دور از چشم خود نگه داريد. و دستهاي خود را پس از مصرف آن کاملاً بشوييد. از آنجا که اين ماده به آساني در آب حل نمي شود، براي اينکار از سرکه استفاده کنيد. کرم کپساسين مي تواند سبب تحريک پوستي در برخي از افراد گردد. قبل از مصرف گسترده آن، مقداري از اين ماده را روي قسمتي از پوست خود تست کنيد. اگر منجر به خارش شد، مصرف آنرا قطع کنيد. اين ماده ممکن است سبب تحريک معده گردد، اما اولسرهاي دوازدهه را بدتر نمي کند. از دادن آن به کودکان زير دو سال خودداري کنيد. مصرف آن در دوران بارداري بي خطر است اما معلوم نيست که ترکيبات چاشني اين ماده در اثر شيردهي منتقل مي شود يا نه.اگر فشارخون بالا داريد يا اينکه تحت درمان فشار خون بالا هستيد. از مصرف فلفل اجتناب ورزيد


+ نوشته شده در  چهارشنبه سی ام بهمن 1387ساعت 12:46  توسط فرید  | 

فلفل

معرفي گياهفلفل گياهي است كه در آب و هواي نيمه گرمسيري و گرمسيري مي رويد. ميوه آن در پوششهاي غلافي بلند كه به موازات رسيدن رنگ قرمز، نارنجي يا زرد به خود مي گيرد، مي رويد. ميوه اين گياه به صورت خام، پخته شده، خشك يا در قالب چاشني پودري در صنايع غذايي و دارويي، مصرف ميشود.
تركيبات گياهتحقيقات نشان داده است كه اسيد بيرنگ كپساسين (فعالترين عنصر موجود در فلفل كه سبب گرم بودن اين گياه ميشود) كپساسين موجود در فلفل در واقع سبب كاهش درجه حرارت بدن ميشود كه يكي از دلايل اصلي تمايل مردم مناطق آب و هوايي گرم به مصرف زياد فلفل محسوب ميشود.این ماده سبب كاهش ميزان كلسترول خون و كاهش شدت سيگنالهاي درد در بدن ميشود.  همچنين خاصيت ضد اكسيدي (كه سلولهاي شما ار از آسيب ديدن محافظت مي كند) و ضد باكتري دارد.كپساسين موجود درفلفل نه تنها درد آرتروز و آرتريت روماتيسمي را تسكين مي دهد، بلكه به كاهش ميزان ورم ناشي از اين حالات وقتي كه به عنوان پماد موضعي مورد استفاده قرار گيرد، كمك مي كند.

اشكال موجودفلفل را مي توان با خوردن فلفل قرمز خام يا پخته شده مصرف كرد. پودر فلفل قرمز خشك نيز موجود است كه مي توان آنرا به غذا اضافه كرد، در مايعات، چاي يا شير مخلوط كرد يا كپسول آنرا مصرف كرد. شكل كرم آن نيز براي استعمال موضعي موجود است .

نحوه مصرفچون فلفل براي قلب خيلي مفيد است، اضافه كردن مرتب آن به غذا يا مصرف كپسول آن مي تواند از بيماري قلبي پيشگيري كند. هر چند فلفل يك چاشني محسوب مي شود، اما اين ماده واقعاً به هضم بدن كمك مي كند و براي اغلب زخم ها تحريك آور نيست. اين ماده حتي در ميزان مصرف پايين نيز قوي است، لذا بهتر است كه بيشتر از مقداري با غذا ميل مي كنيد از اين ماده استفاده نكنيد.
كرم يا پودر فلفل به عنوان نوعي مسكن مي تواند در تسكين درد دندان، زونا، آرتريت، پسوريازيس و ساير انواع دردهاي مزمن مفيد باشد، هر چند ممكن است مصرف اين ماده سبب سوزش يا خارش نسبي گردد، اما اين عارضه به زودي از بين مي رود. چون فلفل ابتدا با تحريك و سپس كاهش شدت سيگنالهاي درد در بدن مؤثر واقع ميشود، لذا ممكن است درد كمي شدت پيدا كند، سپس بايد ظرف چند روز اول مصرف، اين اثر تا حد زيادي از بين برود.
کرم كپساسين به عنوان يك مسكن موضعي (وقتي كه روي پوست مصرف ميشود)، (حاوي 0.075 - 0.025 درصد كپساسين) را مستقيماً مي توان روي نقطه آسيب ديده روزي چهار بار ماليد (عناوين تجاري اين ماده عبارت است از Axsain, Zostrix و Capzasin-P).

به منظور بهبود هضم و پيشگيري از بيماري قلبي، مي توان كپسولهاي كپساسين (30 تا 120 ميلي گرم روزي سه بار) را مصرف كرد. مي توانيد با اضافه كردن 1.4 تا 1.2 قاشق چايخوري پودر كپساسين به يك ليوان آب جوش (دم كرده) اين ماده را نيز تهيه و سپس ميل كنيد.

جایگاه فلفل در طب سنتی

بد نیست بدانید که این دسته از سبزی ها از قدیم مورد توجه گیاه شناسان غربی بوده اند. آنها معتقد بوده اند که از این گیاهان می توان برای افزایش جریان خون، تحریک سیستم عصبی، افزایش اشتها و رهایی از سوءهاضمه استفاده کرد. حتی بسیاری از گیاه شناسان چینی توصیه کرده اند که خانم ها برای رهایی از دردهای ناشی از دوره قاعدگی بهتر است از این سبزی ها در این دوران استفاده کنند. آنها در اصطلاح می گویند این دسته از خانم ها بهتر است در این دوران از بشقاب های داغ استفاده کنند.

كپساسين موجود در فلفل به بسياري از خواص درماني آن كمك مي كند تا سيستم قلبي - عروقي را تحريك، سيستم هاضمه را تقويت، درد موجود روي پوست يا مفاصل بدن را تسكين بخشد، و به مثابه “داروي ضد احتقاق و ضد باكتري” عمل مي كند.
فلفل ميزان كلسترول خون را پايين مي آورد كه اين امر باعث پايين آمدن فشارخون ميشود. اين گياه همچنين از انعقاد خون در رگهاي خوني جلوگيري مي كند، اين خواص فلفل به پيشگيري از بيماريهاي قلبي نظير آرترواسكلروز (سخت شدن رگها) كمك مي كند.

هر چند فلفل سبب سوزش زبان ميشود، اما اين گياه واقعاً مسكني قوي است.جالب است بدانید که هفت هزار سال قبل از میلاد مسیح، در آمریکای جنوبی و مرکزی از این سبزی به عنوان چاشنی در غذاها استفاده می شد و با سفر کریستف کلمب به این مناطق، این سبزی به کشورهای اروپایی، سپس به سراسر دنیا معرفی شده است. اين گياه ابتدا سبب تحريك درد ميشود، اما سپس شدت علايم درد را در بدن كاهش مي دهد. اين حالت، آنرا براي افرادي كه از درد مزمن رنج مي برند به طرز خاصي مؤثر كرده است چون چندين روز طول مي كشد كه نتايج قابل توجه آن معلوم گردد.

آنهايي كه از زونا، درد ناشي از ديابت، درد پس از برداشتن پستان (ماستكتومي) و ساير دردهاي پس از عمل جراحي رنج مي برند، مي توانند به ويژه از چندين نوع فلفل يا انواع “كرمهاي كپساسين” كه قابل دسترسي است، بهره ببرند.

اين گياه به عنوان داروي ضد احتقان، سبب رقيق و نازك شدن خلط و خارج شدن آن از ريه ها ميشود. از آنجا كه اين گياه بافت ريه را تقويت مي كند، در نتيجه براي آنهايي كه مبتلا به آمفيزم هستند نيز مفيد است.

منابع ( iranmania ، ویکی پدیا)

+ نوشته شده در  چهارشنبه سی ام بهمن 1387ساعت 8:26  توسط فرید  | 

منشأ و پراکنش فلفل

منشأ و پراکنش فلفل

این گیاه بومی مکزیک و آمریکای مرکزی است و مکزیک و پرو اولین کشورهایی بودند که کاشت این گیاه را رواج دادند. کریستف کلمب آنرا به جنوب اروپا آورد و از آنجا نیز به خاورمیانه ، آفریقا و آسیا گسترش پیدا کرد. فلفل سبز را نباید با فلفل سیاه یکی دانست زیرا فلفل سیاه بومی هندوستان بوده و دارای ساقه‌های خوابیده است که میوه‌های کروی و سیاه رنگی تولید می‌کند که پودر میوه آن به صورت چاشنی استفاده می‌شود. حدود 46 % تولید فلفل در آسیا انجام می‌شود و چین عمده‌ترین تولید کننده فلفل در آسیا می‌باشد.

گیاه شناسی فلفل

فلفل سبز دلمه‌ای متعلق به تیره بادنجانیان است که دارای گلهای سفید رنگ است و به تنهایی روی ساقه قرار دارند و میوه‌های حاصل از آنها به صورت جدا از هم روی ساقه قرار دارند. فلفل تند هم دارای گلهای سفید رنگ و سفید مایل به زرد می‌باشد. این گلها بصورت خوشه‌ای روی ساقه قرار دارند.

تندی فلفل

تندی فلفل به علت وجود ماده‌ای به نام کاپسایسین می‌باشد که هر چه میزان این ترکیب در بافت میوه بیشتر باشد میزان تندی نیز بالاتر خواهد بود. گرما و شرایط تنش خشکی در زمان رشد میوه باعث افزایش تندی میوه می‌گردد.

رنگ فلفل

رنگ فلفل دلمه‌ای در مرحله رسیدگی به صورت قرمز و نارنجی است. تشکیل رنگیزه‌های موجود در فلفل دلمه‌ای مربوط به تشکیل رنگ توسط دماهای ملایم تحریک می‌گردد.

تأثیر عوامل محیطی بر رشد فلفل

  • دما: فلفل از سبزیهای فصل گرم می‌باشد و نسبت به سرما و یخبندان و دماهای کمتر از 15درجه سانتیگراد بسیار حساس است و دمای پایه برای رشد فلفل در حدود 18درجه سانتیگراد مناسب می‌باشد.

  • رطوبت: نیاز آبی فلفل در حدود 1000 - 400 میلیمتر می‌باشد بطوری که رطوبت کم باعث ریزش گل و رطوبت زیاد باعث ریزش برگ می‌شود.
  • خاک: فلفل را می‌توان در خاکهای شنی سبک تا رسی سنگین کشت نمود. خاک مناسب برای کشت آن خاکهای لوم یا لوم شنی است.

  • __نور فلفل به عنوان یک گیاه به طول روز می‌باشد و معمولاً به فاصله دو ماه پس از کاشت گلدهی شروع می‌گردد و یکماه پس از گل آغازی میوه بستن صورت می‌گیرد و همواره شدت نور کم باعث ریزش گل می‌شود. بطور کلی با افزایش شدت نور در زمان گلدهی اگر کمبود رطوبت وجود نداشته باشد عملکرد افزایش خواهد یافت.

روشهای پرورش فلفل

روش کشت مستقم

در این روش پس از تهیه و آماده سازی بستر بذرها در ردیفهای به فاصله 75 - 70 سانتیمتر کشت می‌شوند و فاصله بین بوته‌ها روی ردیف حدود 45- 40سانتیمتر می‌باشد. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر فلفل حدود 25 - 20سانتیمتر است.

روش نشایی

چون بذر فلفل نسبت به گوجه فرنگی و بادنجان جوانه زنی کندتری دارد و همواره به دمای پایین خاک برای جوانه زنی حساسیت بیشتری دارد، در بیشتر موارد از پرورش نشاء برای تولید این گیاه استفاده می‌شود. مدت زمان ماندن نشاء در خزانه حدود 6 - 8 هفته است.

میوه دهی فلفل

در اکثر موارد خود گرده افشانی صورت می‌گیرد و گلها به صورت افقی یا آویزان قرار می‌گیرند و گرده می‌تواند به راحتی روی سطح کلاله بچسبد و احتمالاً در مزرعه حشرات در انتقال گرده و افزایش به میوه نشستن کمک می‌کنند. فلفل توانایی تولید میوه پارتنوکارپ (میوه بدن دانه) را دارد بویژه زمان که دمای هوا پایین باشد. افزایش تعداد میوه در هر بوته باعث کاهش اندازه میوه‌ها شده و بر عکس زمانی که تعداد محدودی میوه روی گیاه تشکیل شود آنها از رشد بیشتری برخوردار بوده و اندازه آنها افزایش می‌یابد.

کوددهی فلفل

کودهای فسفره و پتاسی را هنگام آماده سازی زمین به آن اضافه می‌کنند و نیز حدود 3/1 از کود ازته را نیز قبل از کشت به زمین اضافه می‌کنیم و بقیه کود ازته را در هنگام شروع رشد زایشی به گیاه می‌دهند. البته لازم به ذکر است که استفاده دیر هنگام از کودهای ازته باعث دیررسی محصول و به تأخیر افتادن رشد زایشی می‌گردد و استفاده متعادل از این کود باعث زودرسی می‌گردد همچنین میزان ویتامین C در اثر استفاده زیاد از کودهای از ته کاهش می‌یابد.

مبارزه به علفهای هرز فلفل

می‌توان از علف کش تریفلورالین و علف کش دیفن آمید برای مبارزه با علفهای هرز مزرعه فلفل استفاده کرد.

آبیاری مزرعه فلفل

یکنواخت بودن توزیع آب در طی فصل رشد باعث جلوگیری از ریزش گل و کاهش میوه بستن و نیز جلوگیری از ایجاد عارضه پوسیدگی گلگاه می‌گردد.

ناهنجاریهای فیزیولوژیکی فلفل

  • ریزش جوانه گل و گل: این عارضه بیشتر در انواع دارای میوه درشت صورت می‌گیرد عوامل ایجاد کننده این ناهنجاری شامل دماهای بالا ، نورکم ، تنش خشکی ، رشد سریع میوه روی گیاه و آفات و بیماریهای ویروسی است.

  • آفتاب سوختگی: میوه‌های رسیده فلفل اگر در معرض نور با شدت بالا قرار گیرند دچار آفتاب سوختگی می‌شوند میوه‌های فلفل در مرحله سبز رسیده در هنگام تغییر رنگ از مرحله سبز رسیده به قرمز حساسیت بیشتری دارند.

  • پوسیدگی گلگاه: به صورت جراحتهای موضعی تیره رنگ روی میوه‌های سبز بالغ و رسیده دیده می‌شود که این عارضه توسط کاهش موضعی کلسیم ایجاد می‌شود.

  • شکل غیر طبیعی میوه: این عارضه توسط دماهای کم زمان میوه بستن ایجاد می‌شود که این میوه‌ها بدن بذر می‌باشند.

زمان برداشت میوه

میوه فلفل معمولاً به صورت نارس برداشت می‌شود، برای ارقامی که به صورت فرآوری مصرف می شوند آنها را در مرحله رسیدگی کامل برداشت می‌کنند و در زمان رسیدن میوه بافت پوست آن سفت‌تر می‌شود و برداشت به صورت هفتگی صورت می‌گیرد.

شرایط نگهداری فلفل در انبار

برای نگهداری فلفل در انبار دمای10درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی بالا یعنی حدود90% ضروری است.

همچنین ببینید

+ نوشته شده در  چهارشنبه سی ام بهمن 1387ساعت 8:25  توسط فرید  | 

hافات و بیماری های پسته

آ 

shahidi


1- پسیل پستهpistaciae (Hom.: Aphalaridae)Aganoscena(شیره خشک)


مرفولوژی:

اندازه بدن شکل زمستانه 1/2 میلیمتر برای ماده‏ها و 9/1 میلیمتر برای نر و به رنگ خاکستری یا قهوه‏ای، دارای شمار زیادی لکه و نقاط رنگی روی سر، سینه و شکم می‏باشد. شکل تابستانه به طول 7/1 میلیمتر در ماده و 5/1 میلیمتر در نر و به رنگ کرم تا نارنجی کم رنگ است. پوره‏ها زرد مایل به نارنجی و دارای لکه‏های تیره می‏باشند.
بیولوژی:
حشرات كامل زمستان گذران پسيل از اوايل فروردين ماه روي درختان مستقر مي‌شوند. اينحشرات نسبت به حشرات كامل تابستانه قدرت پرواز بيشتري داشته، آلودگي گسترده‌تري درباغها ايجاد مي‌كنند. پس از جفت‌گيري به محض باز شدن جوانه‌هاي خوشه و برگ روي آنهاتخمريزي مي‌نمايند. تخم‌ها به تعداد 50 تا 60 عدد، به صورت انفرادي يا دسته‌اي و بهاشكل مختلف مانند نيم دايره، مارپيچ و غيره در سطح برگ و بيشتر نزديك به رگبرگهاگذاشته مي‌شوند.تخم‌ها معمولاً 5 تا 10 روز بعد تفريخ مي‌شوند.
پوره‌ها از اوايل ارديبهشت شروع به فعاليت و تغذيه مي‌كنند. طول دوره پورگي معمولاً 20 روز بوده و حشرات كامل نسل اولاز اواخر دهه دوم ارديبهشت ماه به تعداد زياد در باغ ظاهر مي‌شوند.
ارقام مختلفپسته نسبت به آلودگي پسيل پسته حساسيت متفاوت دارند. به طور كلي هر چه برگ درختاننازك‌تر، لطيف‌تر، پهن‌تر و بزرگتر باشد گرايش بيشتري براي جذب حشرات كامل پسيل وتخمريزي ايجاد مي‌كند.
پوره‌هاي نسل دوم از اوايل خرداد تا اواخر دهه دوم خرداد فعاليت و تغذيهمي‌كنند. تحمل درختان در اين زمان نسبت به ساير نسلها در برابر خسارت پوره كمتراست.
زيرا رشد رويشي درختان پايان يافته و ميوه شروع به مغز رفتن كرده و جوانه‌هاظاهراً شكل كامل يافته‌اند. در نتيجه خسارت آفت باعث پوكي و ريزش برگ و جوانهمي‌شود.
پوره‌هاي پسيل با فرو بردن خرطوم در سطح برگها از شيره گياهي تغذيه مي‌كنند. موادپروتئيني شيره گياهي را جذب نموده و مواد قندي را به صورت شيره دفع مي‌نمايند. اينمواد قندي در مجاورت هوا خشك شده و به آن شكرك گويند. اين مواد چسبنده باعث جذب گردو خاك شده و شاخه و برگهاي درختان را بدمنظره مي‌نمايد. از دست رفتن شيره گياهيباعث ضعف عمومي درختان پسته و ريزش برگها، جوانه‌ها، دانه كوچك و افزايش درصد پوکی و دهان بستگي ميوه مي‌شود. خسارت پوره‌هاي پسيل پسته روي درختان در دو زمانبيشتر از ساير مواقع سال است. يكي در خرداد ماه كه باعث ريزش برگها، خوشه‌ها،جوانه‌ها و افزايش ميزان پوکی و ديگري در مردادماه كه باعث افزايش مقدار دهان بستگي مي‌گردد.
در صورتيكه جمعيت آفت پسيل حالت طغياني پديدا كند شديداًتداخل نسل يافته و نمي‌توان تاريخ مشخص براي مراحل زندگي و نسلها اعلام نمود. درشرايط معمولي در نيمه اول هر ماه مرحله پورگي و نيمه دوم هر ماه حشرات كامل درباغها وجود دارند. از نيمه دوم شهريور ماه به تدريج حشرات كامل زمستان گذران درميان جمعيت آفت ظاهر مي‌شود. اين حشرات در شكاف درختان، زير پوستكها، لابه‌لايكلوخه‌ها، شكاف ديوارها و ساختمانهاي قديمي اطراف باغها زمستان گذراني مي‌كنند. اينآفت در سال 5 تا 6 نسل ايجاد مي‌كند.
مبارزه:
- مبارزه بیولوژیک با استفاده از دشمنان طبیعی
1- پارازیتوئیدها: زنبور Psyllaephagus pistaciae Ferriere (Hym.: Encyrtidae)
2- شکارگرها:
*کفشدوزک ها: Oenopia conglobata ، Exochomus nigripennis، Adalia bipunctataCoccinella undecimpunctata ، Coccinella septempunctata ، Hyppodamia variegata
*بالتوری‏ها: بالتوری سبز Chrysoperla carnea (200 تا 250 تخم در قالب 10 کریزو کارت برای هر درخت در 5 نوبت)
*کنه‏های شکارگر: Abrolophus sp.،Anysitis baccarum،Paraseiulus porosus،Phytoseius corniger
- استفاده از كارتهاي چسبنده زرد رنگ
- عمليات زراعي شامل:
1ـ شخم زمستانه و پاشكني درختان 2ـ كوددهي و چاله زني 3ـ اصلاح بافت خاك 4ـآبياريمناسب 5ـ تغذيه مناسب 6ـ رعايت فاصله كشت و تراكم 7ـ هرس 8ـ مبازه باعلفهاي هرز 9ـ كاشت رقم مناسب 10ـ استفاده از سيستم آبياري تحت فشار
- مبارزه شیمیایی با سموم:
آمیتراز(مایتاک) 5/1- 1 در هزار-ایمیداکلوپراید(کونفیدور) 4/. در هزار-فلوفنوکسورون(کاسکید) 5/. در هزار-هگزافلومورون(کنسالت) 7/.- 5/. در هزار-دارتون 5/1دهزار-اندوسولفان 5/1 درهزار
--------------------------------------------------------------------------------
2- پسيل پيچنده برگ پسته( Aganoscena viridis (Hom.: Psyllidae
مرفولوژی:
حشره کامل درشت تر از پسیل پسته بوده و به رنگ سبز روشن است سطح پشتی بدن پوره‏ها از ورقه مومی نسبتاً ضخیمی پوشیده شده است.
بیولوژی:
زمستان را به صورت تخم روي سرشاخه‌ها مي‌گذارند و فقط يك نسل در سال دارد. پوره‌هاي اين پسيل در سطح زيرين برگها جمع مي‌شوند و با تغذيه از شيره گياهي لبه برگها را به سمت پايين مي‌پيچانند.
مبارزه:
سمپاشی با سموم نفوذی یا سیستمیک در صورت خسارت اقتصادی

4- سن سبز یکدست پسته (Acrosternum spp. (Hem.: Pentatomidae مرفولوژی:
حشرات كامل به رنگ سبز يكدست و فاقد لكه سفيد در انتهاي سپرچه مي‌باشند. دارای دو گونه است که از لحاظ بیولوژی و خسارت مانند هم هستند. گونه Acrosternum hegeeri گونه غالب بوده که خرطوم آن بلند و از پیش ران پای سوم می‏گذرد. در گونه Acrosternum millieirخرطوم کوتاهتر و به پیش ران پای سوم نمی‏رسد.
بیولوژی:
این گونه‏ها دارای 5- 3 نسل در سال هستند. زمستان گذراني به صورت حشرات كامل به رنگ قرمز آجري يا مسي رنگ و در زير پوستك تنهدرختان مي‌باشد. داراي 3 تا 5 سن پورگي مي‌باشد. اين حشرهاز مرحله تشكيل ميوه تا رسيدن و برداشت محصول در باغ‌هاي پسته مشاهده مي‌شود. این آفت باعث انتقال بیماری ماسو می‏شود و همچنین در محل شکاف پوسته چوبی لکه‏هایی ایجاد شده و طعم آن تلخ می‏گردد.
5- سن هاي سبز با لكه سفيد در انتهاي سپرچه(Brachynema spp. (Hem.: Pentatomidae
مرفولوژی:
حشره كامل به رنگ سبز و داراي لكه سفيد در انتهاي سپرچه است. شیار سوراخ های تولید بو دارای برآمدگی کوچکی می‏باشد. داراي دو گونه به نامهاي.B. signatumوB. germari در مناطق پسته كاري ايران مي باشد.
بیولوژی:
زمستان گذراني بصورت حشرات كامل در حال دياپوز به رنگ قهوه اي تا قهوه اي كمرنگ در مناطق كوهستاني و زير انواع بوته‏هاي وحشي نظير درمنه، اسپند سپري مي‏گردد. اين حشرات در اواسط فروردين از مكانهاي زمستان‏گذران خارج شده و بر روي ميز بان‏هاي تازه روئيده به ويژه بوته‏هاي اسپند تغذيه و سپس به صورت دسته‏اي تخمريزي مي‏نمايند. در صورت نامساعد شدن شرايط طبيعي (حدوداً از اواخر خرداد)، و خشك شدن و خشبي شدن ميزبان‏هاي وحشي و بالا رفتن جمعيت، سن ها به سمت باغ‏هاي پسته هجوم مي‏آورند. اين حشرات از اواخر شهريور همزمان با رسيدن كامل ميوه پسته و برداشت محصول بتدريج به سمت مناطق زمستان گذران در مناطق كوهستاني مهاجرت مي‏نمايد.
6- سن قرمز پسته(Lygaeus pandurus (Hem: Lygaeidae

مرفولوژی: طول بدن حشره کامل 15- 13 میلیمتر و عرض آن 5 میلیمتر است. حشرات كامل به رنگ قرمز و داراي نوارهاي سياه در بين نواحي قرمز می‏باشد. رنگ بدن در سطح شکمی سیاه و دارای سه لکه قرمز در کنار پا می‏باشد.
بیولوژی:
داراي 3 تا 5 نسل در سال مي‏باشد. زمستان‏گذراني بصورت حشرات كامل در حال دياپوز در پناهگاههاي مختلف نظير زير پوستك تنه درختان گز، سنجد، انگور و غيره در اطراف باغهاي پسته سپري مي‏گردد. حشرات كامل در اوايل ارديبهشت به سمت باغهاي پسته هجوم آورده و تا سخت شدن پوست استخواني قادر به تغذيه از ميوه پسته مي‏باشند. گونه L. equestrisi از اين خانواده با اندازه كوچكتر نسبت به سن قرمز L. panderus نيز باجمعيت نسبتاً كم در باغهاي پسته مشاهده مي‏شود.
مبارزه با سن های پسته:
- حمايت از دشمنان طبيعي به ويژه زنبورهاي انگل تخم سن‌ها از خانواده(Scelionidae) با كاهش تعداد دفعات سم‌پاشي و عدم سم‌پاشي‌هاي بي‌رويه
- اجتناب از كندن و از بين بردن ميزبان‌هاي وحشي در مناطق كوهستاني و دشت‌هاي اطرافباغ‌هاي پسته
- اجتناب از كندن و از بين بردن علف‌هاي هرز ميزبان اطراف و داخل باغ‌هاي پسته درزمانيكه سن‌ها به سمت باغ‌هاي پسته هجوم آورده‌اند زيرا در اين مرحله كندن علف‌هايهرز سبب انتقال سن‌ها بر روي خوشه‌ها شده و خسارت شديدتر مي‌گردد.

- از بين بردن علف‌هاي هرز در اوايل فصل قبل از هجوم سن‌ها به سمت باغهاي پسته و دراواخر فصل پس از برداشت محصول جهت از بين بردن كانونهاي زمستان گذران آفت باشخم‌هاي بهاره و پاييزه. - سمپاشی با سموم حشره‌كش‌هاي اندوسولفان (تيودان) به نسبت 5/2 تا 3 در هزار يا فنتيون (لبايسيد) بهنسبت 1 تا 5/1 در هزار و يا فنيتروتيون (سوميتيون) به نسبت 5/1 تا 2 در هزار

7- شته چین دار برگ پسته Forda hirsuta Hom.: Pemphigidae
مرفولوژی:

شاخک در افراد بالدار 6- 5 بندی و ریناریای ثانویه بیضی شکل است. شته‏ها به رنگ کرم مایل به قرمز با ماده مومی که خود حشره ترشح می‏کند پوشیده شده‏اند.
گونه‏های F.marginata و F.kaussari، شته گال اسفنجی Slavum mordvilovi، گونه هایی از جنسGeoicaو جنسAsiphonellaهم بر روی پسته تغذیه می‏کنند.

بیولوژی:

اهمیت شته ها در باغ‏های پسته از نظر تغذیه از شیره گیاهی و انتقال بیماری‏ها می باشد. این شته اوائل فصل در هوای خنک حمله نموده و در لبه برگ گالی قرمز و بیضی شکل ایجاد می‏کند.در اثر تغذیه گال‏ها به صورت چین خوردگی ضخیم شده در حاشیه برگ پسته ایجاد می‏شود. مبارزه:

شته های پسته نیاز به مبارزه نداشته و مبارزه با سایر آفات آن ها را نیز کنترل می‏کند. همچنین این آفات دارای دشمنان طبیعی متعددی می‏باشند.

8- - سپردار واوی پسته (Lepidosaphes pistaciae (Hom.: Diaspididae
مرفولوژی:
حشره ماده بیضی شکل با انتهای پهن و تقریباً گلابی شکل به رنگ زرد شکری و سر و شکم متمایل به نارنجی است.
پوره سن یک زرد رنگ و دارای یک جفت شاخک 5 بندی و 3 جفت پای سینه‏ای می‏باشد. در پوره سن دوم این ضمائم وجود ندارد. سپر حشره ماده طویل و به رنگ قهوه‏ای روشن است.
بیولوژی:
این آفت دو نسل در سال داردو زمستان‏گذرانی به صورت تخم زیر سپر حشرات ماده و یا ماده بالغ و به ندرت پوره سن دو در زیر سپر می‏باشد. تخمৱها در بهار تفریخ شده و پوره‏ها بر روی شاخه و برگ و میوه پراکنده می‏شوند. این آفت با مکیدن شیره گیاهی سبب کاهش بیش از 50 درصد تولید، رنگ پریدگی برگ‏ها، پوک شدن دانه‏ها و خشکیدن سرشاخه می‏شود.
مبارزه:

- دارای دشمنان طبیعی از خانواده Coccinellidae و Cybocephalidae و پارازیتوئید هایی مانند خانواده Aphelinidae و Encyrtidae
- سمپاشی با سمومی نظیر دیازینون به نسبت 5/1 در هزار یا اتیون به نسبت 2 در هزار همراه با روغن ولک

 
+ نوشته شده در  پنجشنبه بیست و چهارم بهمن 1387ساعت 13:13  توسط فرید  | 

عوامل ايجاد لكه و آسيب به مغز ميوه پسته


shahidi


پوكي در ميوه پسته:


پوكي مي تواند در اثر فاكتورهائي نظير گرما، لقاح ناقص( سقط جنين) به وجود آيد. در اين صورت جنين از رشد افتاده و از بين مي رود و فقط پوسته نرم و سخت به رشد خود ادامه مي دهد، كه اين عارضه به 'دهان بست پوك 'معروف مي باشد. از دلائل ديگر به وجود آمدن عارضه ناخندان شدن (دهان بست داراي مغز نيمه كامل) ‌‌‌‌در ميوه پسته، مي توان به عدم تعادل عناصر غذايي در خاك و به دنبال آن در درختان پسته است، بخصوص كمبود شديد عناصر روي و بُر در زمان رشد و نمو جوانه گل اشاره كرد. اين كمبود باعث كاهش قوه ناميه در دانه گرده و همچنين كاهش رشد لوله گرده در كلاله گل ماده مي شود. در نتيجه مغز پسته از رشد كامل خود برخوردار نمي شود. بنابر اين ميوه پسته به صورت دهان بست كه در اصطلاح به آن نيمه مغز گفته مي شود، به وجود خواهد آمد.


ب- خسارت آفات پسته:

گروهي از آفات پسته با تغذيه از مغز ميوه پسته از مرحله شروع تشكيل مغز تا كامل شدن و رسيدن محصول ايجاد خسارت مي نمايند.

1) دفرمه شدن جنين در حال رشد ميوه پسته: در صورتي كه حمله سن ها بويژه سن هاي سبز پسته مصادف با مرحله شروع رشد جنيني باشد، تغذيه اين حشرات از جنين در حال رشد سبب بد فرمي و اسفنجي شدن جنين پسته مي شود

2) لكه ها و نقاط نكروزه و قهوه اي روي مغز: تغذيه سن هاي زيان آور پسته در مر حله جنيني سبب دفرمه شدن جنين و در مر حله مغز بندي سبب ايجاد لكه هاي نكروزه قهوه اي بر روي مغز(Kernel Necrosis) مي گردد


مغز ميوه هاي مورد تغذيه تلخ وبد مزه مي شوند. در اين مرحله در سطح داخلي لايه اندوكارپ محل فرو رفتن خرطوم سن ها به صورت نقاط كوچك تيره رنگ مشخص مي باشد (هاشمي راد، 1379). همچنين سن هاي بالا در اين مرحله قادر به انتقال قارچ coryli N. و ايجاد بيماري استيگماتو ميكوزيس (شكل31) نيز مي باشند. اين بيماري در ايران بنام ماسوي پسته شناخته شده است (ارشاد و برخورداري، 1352).

خورده شدن قسمتي از مغز و وجود فضولات و تارهاي ابريشمي:

1 -3- خسارت آفات انباري: لاروهاي آفات انباري نظير شب پره خرنوب (Apomyelois ceratoniae) كه آفتي پلي فاژ، چند ميزبانه و باغي - انباري است، با ايجاد كانالي از مغز پسته تغذيه مي كند و فضولات خود را كه با تارهاي ابريشمي به هم چسبيده اند در خارج از دانه مي ريزند

لاروهاي آفت پس از برداشت محصول همراه دانه هاي پسته آلوده وارد انبار مي شوند و دوره زندگي خود را تكميل مي كنند. آفت در صورت مناسب بودن شرايط دما و رطوبت در انبار هم به تغذيه و توليد مثل ادامه مي دهد و از دانه هاي خشك در انبار تغذيه مي كند و دانه ها را با تار به همديگر مي چسباند (شكل 34) (بصيرت، 1382 و 1379).


خسارت شب پره خرنوب در انبار

همچنين لاروهاي شب پره هندي كه يك آفت انباري بوده و فقط در انبار از مغز پسته ها تغذيه مي كند، حين تغذيه، فضولات خود را در لابلاي تارهاي ابريشمي نازك در داخل و خارج دانه هاي پسته رها مي كنند، كه باعث چسبيدن دانه هاي پسته به يكديگر مي شوند. اين ميوه ها ظاهري ناخوشايند براي مصرف كننده دارند (شكل 35 الف و ب). تغذيه آفت ممكن است باعث ايجاد لكه هاي روغني در روي پوست استخواني گردد. در صورت وجود شرايط مناسب رطوبت و دما امكان آلودگي مغز به قارچهاي ساپروفيت افزايش مي يابد (بصيرت و همكاران، 1382).

2-3- خسارت سايرآفات پسته:

تغذيه لاروهاي نسل دوم پروانه ميوه خوار پسته (Recurvaria pistaciicola) ازميوه پسته، در اواخر تير و اوايل مرداد مي باشد. لاروهاي اين نسل، به زير پوست سبز پسته نفوذ كرده و از بافت هاي آن كه مجاور پوست استخواني هستند تغذيه مي كنند و در صورت خندان بودن ميوه از مغز نيز تغذيه مي نمايند

تغذيه اين آفت شرايط مساعدي براي رشد قارچ هاي ساپروفيت بخصوص ، از گروه آسپرژيلوس فراهم مي آورد و باعث ايجاد لكه و كاهش بازار پسندي محصول ميشود (بصيرت و همكاران، 1379). در صورتي كه لاروها از مغز تغذيه كنند، فضولات لاروي در داخل دانه و محل تغذيه مشاهده مي شود. در شرايط نامناسب انبارداري لكه هاي روغني نيز در روي پوست استخواني مشاهده مي شود. تغذيه لاروهاي نسل دوم پروانه پوست خوار ميوه پسته (كراش)Arimania komaroffi از پوست نرم رويي ميوه پسته، سبب خشك شدن و چسبيدن قسمتي از پوست نرم پسته كه مورد حمله قرار نگرفته است به پوست استخواني مي شود. خسارت آفت همراه با تنيدن تارهاي نازك مي باشد. دانه هاي آفت زده همراه ساير دانه ها پس از فرآوري در بعضي نقاط تغيير رنگ داده و لكه هاي زرد تا قهوه اي روي پوست استخواني مشاهده مي گردد


دو گونه زنبور مغز خوار به پسته خسارت مي زنند كه به زنبور سياه و زنبور طلايي مشهور هستند. لاروهاي اين حشرات پس از تشكيل مغز از مغز پسته تغذيه مي كنند

زنبور طلايي داراي 2 نسل در سال مي باشد كه لارو هاي نسل دوم آفت از مغز پسته هاي خندان نيز تغذيه مي كنند (بصيرت و همكاران، 1382 و تاج آبادي پور و همكاران، 1382).

+ نوشته شده در  پنجشنبه بیست و چهارم بهمن 1387ساعت 13:12  توسط فرید  | 

بررسي پيوند پسته روي درختان بنه


shahidi


مقدمه
استان كرمان با 3/18 ميليون هكتار يكي از پهناور ترين استان هاي كشورمحسوب مي شود.كه تقريبا 5/1 ميليون هكتار جنگل با پوششي مناسب در نقاط كوهستاني و مرتفع دارد. ساكنان اين مناطق افراد سخت كوش و كم درآمدي مي باشند.كه از زمان هاي گذشته و حتي در حال حاضر يكي از راه هاي تامين معاش آنان بهره برداري از محصولات فرعي جنگل و مرتع مي باشد وبيشترين محصولي كه در حال حاضر مورد استحصال قرار مي گيرد ميوه بنه وبادام كوهي مي باشد كه در استان كرمان به وفور يافت مي شوند.بهره برداري از ميوه اين گياهان به دليل اينكه خساراتي را به بار نمي آورد،مورد توجه قرار گرفته وسعي شده با نظارت و اعمال مديريت صحيح و نيزتهيه طرح هاي مطالعاتي گام هاي مثبتي در زمينه توسعه پايدار ، بهره برداري، مراقبت و حفاظت به انجام برسد.

تيره پسته ( Anacardiaceae):

اين تيره داراي 75 جنس و 600گونه مي باشد.گيا هان اين تيره بصورت درخت يا درختچه بوده و داراي شاخه قابل انعطاف و برگ متناوب بدون اسپيتول ساده يا مركب است .گل آذين آن ها بصورت خوشه يا گرزن متراكم و گلهاي آنها نر و ماده يا هر دو نوع نر و ماده است. حالت اخير در اثر عدم رشد پرچم يا مادگي در گل هاي نر ماده پيش آمده است و سبب گرديده تا گياهان يك پايه يا پلي گام در اين تيره به وجود آيد.كاسه جام گل آنها هر يك مركب ار پنج قطعه مي با شدولي در بين اين گياهان انواعي فاقد جام يا كاسه مي با شند.

پرچم ها به تعداد دو برابر گلبرگ يا معادل تعداد آنها است و در بعضي از گياهان نيز گل ها فقط شامل يك پرچم زايا مي باشد. ميوه آنها بصورت مختلف،خشك و آبدار اغلب شفت يا سته است و معمولأ محتوي يك دانه مي باشد.جنين گياه خميده و درشت مي باشد.

معرفي گونه هاي پسته در ايران

گياه بنه به صورت در ختاني كوچك بوده كه در آسيا و منطقه مديترانه وحتي آمريكا مي رويند. داراي گل هاي ريز مجتمع بصورت خوشه هاي ساده يا مركب اند و گيا هاني دو پايه و فاقد جام مي باشند.گل هاي ماده داراي يك تخمدان و يك تخمك بوده و خامه كوتاه و واحد دارند، اما كلاله منشعب و سه شاخه است و بر طبق رده بندي رشبنگر داراي چهار گونه مي باشد:

بنه يا پسته وحشي

P.Atlantica -1

خنجك يا كسور

P.Khinjuk-2 بنه يا چاتلا نقوش P.Mutica -3

پسته

اهلي P.Vera-4



به منظور شنا خت خصوصيات بنه (پسته وحشي)و پسته اهلي بطور خلاصه به ذكر مشخصات اين دو گونه مي پردازيم.

الف-پسته اهلي (p.vera)

درخت پسته هم در برابر سرماي زمستان هم در برابر گرماي تابستان مقاوم و از 20-درجه تا 40+ درجه سانتي گراد را تحمل مي كند. مناسب ترين خاك براي پسته .خاك لموني شني سبك است كه چون اين درخت داراي ريشه محوري عميق است خاك بايد حداقل2متر عمق داشته باشد و بدليل عميق بودن ريشه درخت پسته در برابركم آبي بسيار مقاوم است .از خصوصيات ديگر اين گياه مقاومت زياد آن در برابر شوري زمين است و بنا به آزمايشات متعددي كه انجام شده اين گياه براي رشد نيازي به نمك ندارد.

ازدياد پسته ار طريق كشت بذر و پيوند زدن بر روي نهال حاصل مي شود عمر اقتصادي درختان پيوندي روي پايه پسته حدود 400 سال است. سن باروري بر حسب رقم همان 5تا 8 سالگي و گياه در سنين 15تا 40 سالگي حداكثر محصول خود را توليد مي كند . از مسايل مهم پسته كاري .سال آوري(باردهي متناوب (bearing alternate مي باشد .مهم ترين مراكز پسته كاري ايران عبارت است از : رفسنجان.قزوين ودامغان در ايران با وجود اينكه ارقام مختلفي از پسته مانند:

كله قوچي.اوحدي.اميري.حسني.شستي و... شناخته شده اند رسم بر اين است كه ميوه اين گياه بر حسب شكل به دو دسته بادامي و فندقي تقسيم كنند كه البته هركدام انواع متفاوت و درجات تجاري مختلف دارند. در امريكا مهم ترين رقم پسته كرمان نام داردكه در اصل از ايران به آنجا برده شده است.در سال هاي اخير به دليل اهميت اقتصادي كه پسته در سطح جهان پيدا كرده است و در زمينه صادرات اين محصول در قسمت هاي عمده اي از استان مبادرت به كشت اين گياه شده است به طوريكه در حال حاضر تقريباً ده درصد از صادرات غير نفتي را به خود اختصاص داده است و نقش استان كرمان در اين خصوص بسيار بارز است.

ب:پسته وحشي يا بنه (P.Atlantica)


بنه درختي است با ارتفاع7متر با تاج بزرگ وگرد كه در ارتفاع 1800تا2600متري مي رويد.پوست تنه آن صاف ونسبتاً تيره رنگ است. برگ هاي آن شانه اي فرد.2تا5 جفت برگچه تخم مرغي كشيده باحواشي مژه دار است، برگچه ها داراي 5/2تا 8 سانتي متر طول و7/0تا 2 سانتي متر پهنا مي باشند .گل آذين خوشه اي بازو ميوه شفتي وپريكارپ است. ميوه معطر ودانه آن روغني و تنه داراي سقز است.مهم ترين خصوصيات كليدي متمايز كننده اين گونه از ساير گونه هاي ديگر اين است كه محور اصلي برگ در بخش مياني بصورت نا مشخصي داراي باله بوده و يا حداقل داراي لبه مي باشد.اين گونه داراي انتشارجغرافياي وسيعي در استان كرمان بوده و بدليل ارزش اقتصادي ميوه و سقز داراي اهميت بسيار مي باشد و پراكندگي آن در خبر.سياهكوه. رابر. اسفندقه. كوشك. دلفارد.محمد آباد مسكون.دهبكري.شهر بابك.ارتفاعات پاريز و نيزدر شهر ستان سيرجان ( مرز استان كرمان و هرمزگان) ديده مي شود.در غرب جيرفت به همراه بادام . Amygdalus.sppدر كوه هزار به همراه بادام و ارسjuniperus spp در كوه خبر به همراه بادام و ارس و در محمد آباد مسكون.حشر آباد.بافت و اطراف كرمان و شهر بابك به همراه بادام در اطراف دلفارد به همراه بادام و كيكم Acqr.sp و در فاصله بافت- بردسير به همراه زيراشكوب درمنه Artemisia herba alba و گون Astragalus مي باشدو وسعت آن در استان كرمان( جنگل هاي بنه) بالغ بر 500000 هكتارتخمين زده شده است.

اگر به طور متوسط هر درخت بنه در سال ده كيلوگرم ميوه توليد كند و تعداد اصله درخت در هر هكتار 20 عدد در نظر گرفته شود وقيمت هر كيلو گرم بنه را6000 ريال در نظر بگيريم. 600000000000=6000×10×20×500000 پس نتيجه مي گيريم كه ارزش ريالي محصول بنه در استان كرمان در حال حاضربالغ بر 600000000000 ميليارد ريال مي باشد كه يكي از با ارزش ترين و كم زحمت ترين منبع درآمدعشاير و روستاييان به شمار مي رود و به دليل دارا بودن مواد غذايي و ويتامين هاي سرشار منبع غذايي بسيار مهمي محسوب مي شود كه علاوه بر مصرف داخلي به كشورهاي عربي و اروپايي به منظور تهيه روغن صادر مي گردد و ارز آوري قابل ملاحظه اي را دارا مي باشد.

پیوند پسته به بنه:

بدلیل نزدیکی دو گونه پسته وحشی , p.Atlanticaپسته اهلی P.Vera و همگون بودن بسیاری از خصوصیات فیزیولوژیکی و مرفولوژیکی می توان عمل پیوند زنی پسته اهلی را بر روی پایه های پسته وحشی انجام داد و در استان کرمان حدود 55 سال قبل این کار در بخشی از جنگلهای بنه منطقه دهکبری بم صورت پیذیرفته که بطور خلاصه به ان اشاره می شود:

موقعیت جغرافیایی محل:

منطقه حشر اباد که عمل پیوند زنی درآنجا انجام شده در فاصله 15 کیلومتری شمال دهبکری و 45 کیلومتری شمال غربی شهرستان بم قرار دارد و مساحت منطقه ای که عمل پیوند زنی درختان پسته بر روی پایه های بنه انجام شده بالغ بر 3632 هکتار می باشد. بلندترین نقطه به ارتفاع 1850 متر از سطح دریا در شرق قرار دارد، متوسط بارندگی حدود 350 میلی متر درسال می باشد. این منطقه بین طول های شرقی 57درجه و53 دقيقه و57 درجه و 56 دقيقه و عرض های شمالی و 29 درجه و6 دقيقه و29 درجه و12 دقيقه قرار گرفته است و آبادی های حشر آباد ، پده ، اناران ، حسن آباد ، مرغک و دهو در شمال ، مرکز و جنوب آن قرار دارند ساکنین این آبادی ها عمدتا مهاجر بوده و فصل های سرد سال را در مناطق دیگری می گذرانند. تعداد دام اهالي که جمعا 24 خانوار می باشد حدود 5000 رأس می باشد .اكثر مردم اين منطقه به شغل دامداری و کشاورزی مشغولند.

اطلاعات عمومی در رابطه با پیوند زنی:

با توجه به آمار و اطلاعات موجود و نیز گفتگو با اهالی محل، در سال های 1319 تا 1322 قراردادی بین اداره فلاحت ان زمان با شخصی به نام غلامرضا اگاه که از اهالی کرمان بوده است به منظور پیوند زنی منعقد می گردد و نامبرده منطقه حشر آباد را بدین منظور انتخاب می نماید و طی این سه سال حدود پنج هزار اصله از درختان بنه موجود در منطقه را با استفاده از افراد متخصص پیوند پسته می زند.

عملیات پیوند زنی به روش لوله ای و شکمی انجام شده و عمده این پیوندها بر روی ساقه های جوان انجام می شده زمان پیوند زنی از اوایل تیرماه تا اواخر شهریور ماه هر سال ادامه داشته و طی این سه سال اکثر بنه های موجود پیوند خورده اند و شاخه های پیوند خورده پس از دو سال به ثمر می نشستند و پسته تولید می کردند و به منظور افزایش باردهی و تولید پسته بیشتر شاخ و برگهای اضافی را همه ساله هرس می نمودند تا تمام فعالیت گیاه صرف تولید پسته شود و از هدر رفتن انرژی به منظورهای دیگر جلوگیری شود. همچنین به منظور جلوگیری از هجوم افات همه ساله این درختان سم پاشی می شدند و بطور کلی مراقبت ای ویژه ای به عمل می آمده و همین امر سبب شده تا میزان میوه دهی افزایش یابد، بطوریکه افراد محلی اظهار می دارند: سالانه بیش از سی تن پسته خشک( معادل نود تن پسته تر) از این منطقه استحصال می شده است و حتی به دلیل اهمیت و ارزش افتصادی که این عمل به بار داشته است دستگاه های پسته پاک کنی و پسته شویی و سایر ادوات و لوازم دیگر در محل مستقر بوده و کلیه عملیات آماده سازی پسته خشک در محل انجام می شده است.

پیوندهایی که بر روی بنه زده شده از هر دو نوع فندقی و بادامی بوده است این درختان در طول سال فقط از آب باران تغذیه می کردند و برخلاف درختان پسته که همه ساله به کوددهی نیاز دارند هیچ نوع کودی دریافت نمی کردند و فقط به منظور جلوگیری از هجوم آفات و امراض گیاهی، یکبار در طول سال سم پاشی می شدند

به منظور گرده افشانی از هر بیست درخت یکی را پیوند نر می زدند و هر درخت بین 4 تا12 شاخه اش پیوند پسته می خورده تا حداکثر محصول را به دنبال داشته باشد با توجه به بررسی ها و مطالعات انجام شده، قطر درختان بنه پیوند خورده عموما بالای 40 سانتی متر می باشد و همین امر باعث شده بود تا میوه ای درشت با کیفیت بالا را تولید کند و به گفته اهالی حتی از طمع و کیفیتی بسیار بالاتر نسبت به پسته اهلی برخوردار بوده اند. این مراقبت ها باعث شده بود که همه ساله سود قابل ملاحظه ای را نصیب عامل اصلی پیوند نماید، ولی در سال های اخیر بدلیل عدم سرمایه گذاری و رعایت نکردن اصول و مراقبت های ویژه و نیز هرس نکردن شاخه های اضافی سبب شده که کیفیت و کمیت تولید پسته کاهش یابد و رشد شاخه های بنه تولید پسته را بسیار کاهش داده است بطوریکه در حال حاضر درختانی که حتی تا 180 کیلوگرم( به گفته یکی از اهالی) پسته در سال تولید می کردند امروز مجددا تبدیل به درختانه بنه ای شده اند که تولید این درختان حتی به دو کیلوگرم در سال نمی رسد که تمیهداتی را در این زمینه می طلبد

نتیجه: :

هر چند عملیات پیوند زنی در گذشته بدون مطالعه و تحقیق انجام گرفته و مراقبت های خاص بطور کامل نیز صورت نمی گرفته ولی همه ساله این درختان محصول قابل توجهی را تولید می كردند.با توجه به ارزش اقتصادی قابل ملاحظه پسته در بازارهای جهانی و ارز آوری که این گیاه در حال حاضر در دنیا پیدا کرده است، می بایست با اختصاص اعتباری بدین منظور و با در نظر گرفتن قطعات ده هکتاری با صد اصله درخت بنه به عنوان شاهد در نقاط مختلف عمل پیوند زنی را مجدداً مورد بررسی قرار داد و ضمن رعایت اصول فنی و مراقبت های ویژه نظیر سم پاشی ، کوددهی ؛، هرس و نیز آبیاری( با استفاده از هرز آب ها) پس از دو سال که درخت به بارنشست با محاسبه میوه تولیدی با تولید بنه از همین تعداد اصله درخت نسبت به ترویج و شناساندن این عمل به مردم در جهت اشاعه این روند اقداماتی را انجام داد. چنانچه ذکر شد در استان کرمان 500000 اصله درخت بنه وجود دارد و در صورتی که تمامی این درختان پیوند زده شوند و هر درخت پس از دو سال بطور متوسط 30 کیلوگرم پسته تولید کند و در هر هکتار نیز فقط بیست اصله درخت بنه وجود داشته باشد با توجه به قیمت فعلی پسته در بازار داخلی( بطور متوسط 50000 ریال)

10000000000000=50000×20×20×500000

رقمی معادل ده هزار میلیارد ریال سالانه از طریق پیوند پسته فقط در استان کرمان حاصل خواهد شد.

با توجه به وسعت جنگل های زاگرس که عموما متشکل از درختان بنه می باشند و چندین برابر جنگل های استان کرمان( حداقل ده برابر) را شامل می شود، به نظر می رسد در صورت تحقق این امر، می توان با دخالت مردم و واگذاری بصورت طرح های مشارکتی تحول عظیمی در اقتصاد روستائیان و دامداران بوجود آورد و سالانه بیش از بیست هزار میلیارد ریال درآمد نصیب اهالی مناطق مذکور نمود. چنانچه روند صادرات با اعمال سیاست های درست و پیدا کردن بازارهای جهانی انجام شود همه ساله حداقل حدود هفت میلیارد دلار از طریق صادرات پسته( فقط از تبدیل جنگل های بنه به پسته) ارز نصیب جمهوری اسلامی خواهد شد و ارز آوری این محصول تقریبا با ارز آوری صادرات نفت در طول سال برابری خواهد داشت و از این راه وابستگی به نفت را در سال های آینده بطور چشمگیری کاهش خواهد داد و نقش بسزایی در متحول شدن اقتصاد ملی ايفا كردو می توان نتیجه گرفت: که ارزش جنگل های بنه به مراتب بیش از جنگل های شمالی خواهد بود و در این زمینه می بایستی نکاتی را نیز بطور جدی مدنظر قرار داد که عبارتند از:

الف- توجه و مراقبت های ویژه نظیر هرس ، سم پاشی ، کودهی ، آبیاری ( با استفاده از هرز ابها ) به منظور تولید بالاتر با کیفیت مناسب

ب- حذف دام از جنگل های بنه به منظور تجدید حیات درختان بنه و نیز توجه و اهتمام به مراقبت و حفاظت از این جنگل ها

ج- آموزش و ترویج اهالی به این امر خصوصاً توجه روستائیان و دامداران به ارزش اقتصادی این محصول

د- توجه به عملیات احیا، زاد آوری طبیعی و مراقبت های ویژه به منظور جایگزینی

ه- هدایت طرح های مدیریت منابع طبیعی به سمت تغییر گونه های بنه به پسته اهلی

حجت ا...حسيني نژاد

+ نوشته شده در  پنجشنبه بیست و چهارم بهمن 1387ساعت 13:11  توسط فرید  | 

اثر خواص فیزیولوژیک در عملکرد کمی و کیفی محصول پسته

 

shahidi


 خواص فيزيولوژيک در پسته:
l الف . تشکيل ميوه پسته
l ب . نياز سرمايي و گرمايي پسته
l ج . تناوب بار دهي (سال آوري)
l د . اثرات هرس در بار دهي
l ه. پوکي
l و. نا خنداني
l ز .پديده غالبيت انتهايي

الف . تشکيل ميوه پسته
درصد Fruit set (دانه در خوشه ) در پسته
پس از شکوفايي گلهاي ماده دوره پذيرش کلاله هر گل 2-3 روز و براي هر درخت حدود 5-10 روز ميباشد. در اين مرحله کلاله به رنگ سبز روشن ميباشد.
درصد گل هاي که به ميوه تبديل ميشوند از سالي به سال ديگر فرق ميکند و حدود 10 ميباشد.
عوامل موثر در افزايش ميزان تشکيل ميوه پسته
l 1. همزمان سازي گل دهي پايه هاي نر با پايه هاي ماده
l 2 . به تاخير انداختن گل دهي
l 3 . گرده افشاني مصنوعي
l 4. اثرات اقليم در تلقيح
l 5. پايه نر
1 . همزمان سازي گل دهي پايه هاي نر با پايه هاي ماده
l گل هاي پايه هاي نر به طور معمول زود تر باز شده و گرده افشاني ميکنند. با توجه به عدم تقارن زمان گل دهي و گرده افشاني پايه هاي نر با ماده توسعه پايه هاي نر دير گل جهت افزايش ميزان تشکيل ميوه توصيه ميشود.
در مورد فاصله زماني بين باز شدن و گرده افشاني نر دير گل نسبت به نر زود گل (با توجه به تجربه اينجانب در باغات تات سبز در منطقه بويين زهرا ) اين فاصله حدود يک هفته ميباشد که اين زمان حدودا مقارن با باز شدن گل ارقام دير گل مثل رقم اکبري در اين منطقه ميباشد.
( گل هاي پايه هاي نر در پسته به طور معمول زود تر از گل هاي پايه هاي ماده باز ميشوند.)
2 . به تاخير انداختن گل دهي در پسته
l از روشهاي ذيل جهت به تاخير انداختن گل دهي و به منظور گذراندن خطر سرماي دير رس بهاره ميتوان بهره جست.
l نتيجه يک طرح تحقيقاتي مشخص ساخت که محلول پاشي پکلوبوترازول موجب تاخير گل دهي در رقم اوحدي شده است.
l محلول پاشي اتفون با غلظت بالا (1500-1000ppm ) در رقم اوحدي به طور معني داري باعث تاخير در زمان گلدهي ميشود و باعث افزايش طول دوره گل دهي ميشود.
l از روشهاي ديگر عملياتي محلولپاشي آب از اوايل اسفند هر 6 روز يک بار ميباشد که گل دهي را 7-10 روز عقب مي اندازد.
3 . گرده افشاني مصنوعي در پسته
l نتيجه يک طرح تحقيقاتي در مورد تاثير گرده افشاني مصنوعي به کمک اتومايزر در پسته (به صورت مخلوط 2 گرده با 98 آرد گندم ) نشانگر تاثير اين روش در افزايش ميزان Fruit set از 9 به 14 ميباشد.
4. اثرات اقليم در تلقيح پسته
l رشد لوله گرده در دماي زير 4 درجه سانتي گراد کند ميشود. يک دوره سردي هوا حتي بدون يخبندان در زمان گل کردن ميتواند به علت تاخير انداختن رشد لوله گرده و طولاني شدن زمان رسيدن به اوول باعث عدم تلقيح و عدم باروري شود و نهايتا موجب ميشود که تعداد گل هاي به ثمر رسيده کمتر گردد.
l در شرايط خشکي طبقه جدا کننده در دم گل بوجود مي آيد و گلها خواهند ريخت.
l بارندگي مداوم در دوران گل يکي از عوامل مانع تلقيح ميباشد.
5. پايه نر

+ نوشته شده در  پنجشنبه بیست و چهارم بهمن 1387ساعت 13:10  توسط فرید  | 

مطالب قدیمی‌تر